Oogonderzoek
Huisartsenpraktijk SenS werkt sinds kort met optometristen en oogartsen samen om goede oogheelkundige zorg te leveren.
Vergoedingen
Het oogonderzoek door een optometrist valt onder de huisartsenzorg. Het wordt dus door alle zorgverzekeraars volledig vergoed en valt niet onder het eigen risico. Eventueel vervolgonderzoek door een oogarts valt wél onder uw eigen risico.
In het kort
- U kunt voor oogonderzoek bij een optometrist bij een optiekwinkel binnen enkele dagen terecht op een locatie in de regio.
- Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen naar de afspraak!
- U krijgt direct de uitslag te horen.
- Het onderzoek door de optometrist wordt altijd gecontroleerd door een oogarts.
- Uw huisarts ontvangt alle onderzoeksgegevens.
- Het onderzoek kost u niets.
Geen wachttijden voor oogonderzoek
Huisartsenpraktijk SenS, optometristen bij optiekwinkels en oogartsen werken samen om goede oogheelkundige zorg te leveren. Snel en met nauwelijks wachttijden. Als u oogklachten heeft, bekijkt uw huisarts of u verwezen kan worden naar een optometrist voor een oogonderzoek in plaats van naar de oogarts. Een optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Voordeel is dat u snel en vaak dichterbij huis terecht kunt.
Oogonderzoek door de optometrist
Is een oogonderzoek bij een optometrist de beste keuze, dan mag u zelf een optiek/ opticien kiezen. In Goes is dit o.a. Eijsermans Optiek & Optometrie. Uw huisarts stuurt alle informatie die nodig is voor het onderzoek digitaal naar de optometrist bij de optiekwinkel van uw keuze. Een optometrist heeft een speciale opleiding gedaan om ook oogonderzoeken te mogen doen. Vervolgens maakt u zelf een afspraak voor het oogonderzoek. U bent niet verplicht om contactlenzen of een bril te kopen bij de optiek waar het oogonderzoek wordt uitgevoerd.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Het oogonderzoek duurt circa 45 minuten. De optometrist onderzoekt de gezondheid van uw ogen, beoordeelt uw gezichtsvermogen, meet uw oogdruk en maakt foto’s van uw netvlies. Als het nodig is, doet de optometrist aanvullend onderzoek naar bijvoorbeeld netvliesafwijkingen, cataract (staar) of glaucoom (aandoening van de oogzenuw).
Let op: waarschijnlijk moeten uw ogen gedruppeld worden voor het onderzoek. Hierdoor ziet u tijdelijk minder en wordt afgeraden om direct deel te nemen aan het verkeer. Het is daarom verstandig iemand mee te nemen naar het onderzoek.
Uitslag
U ontvangt direct na het onderzoek de uitslag van de optometrist. De gegevens van het onderzoek worden vervolgens doorgestuurd naar een oogarts die ze beoordeelt. Mocht de oogarts nog aanvullingen hebben, dan neemt de optometrist hierover contact met u op. Ook uw huisarts ontvangt de onderzoeksgegevens en uitslag. Als er daarna eventueel behandeling nodig is, dan kunt u daarvoor veelal terecht bij de optometrist of huisarts. In sommige gevallen is het noodzakelijk om toch nog de oogarts te bezoeken; uw huisarts verwijst u in dat geval alsnog door naar de oogarts.